Biografie

Opleiding

Nanja Bakker kreeg haar eerste harp lessen van Anke Bottema en Gertru Smit-Pasveer. In 1998 werd zij aangenomen bij Erika Waardenburg in de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Na haar masterstudie aan de Wageningen Universiteit vervolgde zij haar opleiding bij Manja Smits. In 2013 behaalde zij haar Bachelor of Music aan de Schumann Academie. Sindsdien specialiseert Nanja zich in Keltische muziek op de folkharp. Hiervoor volgde zij de afgelopen twee jaar lessen van cross-over harpiste Cheyenne Brown. Zij zoekt naar een moderne benadering van traditionele muziek voor de folkharp, en laat zich inspireren door spelers als Maeve Gilchrist en Mary Macmaster. Improvisatie, arrangeren en het bespelen van electrische harpen vormen hier een belangrijk onderdeel van. Samen met harpiste Anouk Platenkamp vormt Nanja sinds januari 2014 Keltisch duo Isiltir.

Lespraktijk
Nanja geeft met groot plezier en enthousiasme les in haar privé praktijk in Wageningen en Bennekom. Daarnaast geeft zij ook de harplessen voor docentencollectief “De Muziekmakerij” in Arnhem, locatie Rozet. Samen met harpdocent Anouk Platenkamp organiseert zij jaarlijks een groot leerlingenproject, zoals een workshopdag of orkestproject. Ook werkt zij samen met andere docenten, en organiseert zij voor haar leerlingen concerten, folk sessies, workshops en samenspelgroepen.

Nanja is bestuurslid van de Nederlandse Folkharp Vereniging waarvoor zij de Open Harpdag en het Rosa Spier Harpconcours mede organiseert.

Concerten
Nanja geeft regelmatig concerten, als solist en orkestlid:
2003 | solist, ‘Danses Sacree en Profane’, Debussy, met orkest WSKOV
2011 | soliste Ceremony of Carols – Wagenings Kleinkoor
2012 | voorstelling Blauw- ism Waterlanders locatietheater

Onderscheidingen

2000: 3e prijs bij Nationaal concours Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN)
2013: 3e prijs 4th International Harp Competition, Sandstedt, Duitsland.