Biografie

Opleiding

Nanja Bakker kreeg haar eerste harp lessen van Anke Bottema en Gertru Smit-Pasveer. In 1998 werd zij aangenomen bij Erika Waardenburg in de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Na haar masterstudie aan de Wageningen Universiteit vervolgde zij haar opleiding bij Manja Smits. In 2013 behaalde zij haar Bachelor of Music aan de Schumann Academie. Sindsdien specialiseert Nanja zich in Keltische muziek op de folkharp. Hiervoor volgde zij de afgelopen twee jaar lessen van cross-over harpiste Cheyenne Brown. Zij zoekt naar een moderne benadering van traditionele muziek voor de folkharp, en laat zich inspireren door spelers als Maeve Gilchrist en Mary Macmaster. Improvisatie, arrangeren en het bespelen van electrische harpen vormen hier een belangrijk onderdeel van. Samen met harpiste Anouk Platenkamp vormt Nanja sinds januari 2014 Keltisch duo Isiltir.

Lespraktijk
Nanja geeft met groot plezier en enthousiasme les via “De Harplespraktijk”, met lessen in Bennekom en Arnhem (via collectief De Muziekmakerij).  Nanja’s passie ligt bij de Keltische (folk) harp. Jaarlijks volgt zij lessen bij gerenommeerde folkharpers. Ook organiseert zij samen met Anouk Platenkamp  het Lage Landen Harpweekend (2018,2019,2020 en 2022). Ook gaf zij op de jaarlijkse Open Harp Dag workshops ‘Keltisch’ (2023).

Nanja was bestuurslid van de Nederlandse Folkharp Vereniging waarvoor zij een aantal keer de Open Harpdag en het Rosa Spier Harpconcours mede-organiseerde.

Concerten
Nanja geeft regelmatig concerten met koren en orkesten. Als soliste speelde zij de ‘Danses Sacree en Profane’, Debussy en de Ceremony of Carols. Nog leuker vind zij muziektheater, zoals de voorstelling “Blauw” die zij met de Waterlanders speelde. Ook speelt zij graag intermezzo’s bij diverse bijeenkomsten, van bruiloft tot thema-dag.

Onderscheidingen

2000: 3e prijs bij Nationaal concours Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN)
2013:  3e prijs 4th International Harp Competition, Sandstedt, Duitsland.